Standaard inzet van e-health 

In haar blog beschrijft Renske Visscher kort hoe e-health cliënten onafhankelijker kan maken van hulpverleners. Na een gedachte-experiment concludeert zij gelijktijdig ook dat e-health mensen afhankelijk kan maken van technologie (nog een mooi voorbeeld van de innovatieparadox). Voor Renske, vanuit haar dagelijkse werk rondom e-health, is het volkomen logisch dat e-health mensen minder afhankelijk maakt van hulpverleners. Ik deel haar mening en denk aanvullend dat we daar nog een flinke omslag in denken moeten maken. Geïnspireerd op haar blog wil ik aan de hand van een actueel project een voorzet daarvoor doen en hoop daarmee een debat te starten over de fundamentele en structurele inzet van e-health.

Afhankelijk

Samen met verschillende zorginstellingen voor mensen met een licht verstandelijke beperking werk ik momenteel aan de ontwikkeling van een project genaamd Jouw Omgeving.nl. Jouw Omgeving.nl is een online platform dat cliënten de mogelijkheid biedt om onafhankelijk van tijd, persoon en ruimte te werken aan gestelde doelen. Dit kan door middel van tools waarmee je inzicht kunt krijgen in bijvoorbeeld hoe je omgaat met emoties, kun je ten doel gesteld gedrag monitoren en hieraan werken op basis van tal van filmpjes, opdrachten, trainingen, betrouwbare en begrijpelijke informatie.

Sociaal netwerk

Het platform biedt de mogelijkheid om op onderdelen je sociale netwerk (zoals je ouders) toegang te geven met een eigen account, geef je inzicht in waar je mee bezig bent, wat je doelen zijn, hoe je er aan werkt en wat je voortgang daarbij is. Ook kunnen ouders zelf een eigen Jouw Omgeving krijgen waarmee zij bijvoorbeeld kunnen leren over hoe om te gaan met de opvoeding van hun beperkte zoon of dochter. Op deze manier zijn zij nog meer in staat zelf een rol te vervullen in de zorg voor hun kind en wordt de cliënt nog minder afhankelijk van hulpverlening. Het is de bedoeling om de cliënt het volledige eigenaarschap over de omgeving te geven. Nadat de professionele zorg stopt, blijft de cliënt toegang houden tot zijn platform en alle informatie, oefeningen, tips en trucks.

Standaard onderdeel

Op deze manier vormt de Jouw Omgeving een belangrijke aanvulling op de face-to-face behandeling. Gedurende de ontwikkeling raak ik er steeds meer van overtuigd dat een soort Jouw Omgeving eigenlijk standaard onderdeel moet zijn van elke gedragsbehandeling. Niet om e-health op te dringen maar om zelfstandigheid en onafhankelijkheid vanaf het begin te stimuleren. Een verantwoordelijkheid die wij als zorgprofessionals en –innovators hebben richting cliënten, hun ouders, de belastingbetaler en de minister die uiteindelijk de opdracht geeft om zorg te bieden zodat iemand daarna weer zo zelfstandig mogelijk verder kan.

Deze blog werd geschreven voor TEDxMaastricht 2012 en werd ook gepubliceerd op Artsennet.

← Terug naar blog

Eens van gedachten wisselen?

Genoeg gelezen en geïnteresseerd in wie we zijn?
Wij zien er naar uit u te ontmoeten.

Kom eens op de koffie!