Van aarzelende deelnemer tot enthousiaste gebruiker 

Bij Siza ondersteun ik de Regionale Expertisecentra Hersenz bij de implementatie van Jouw Omgeving. Hersenz leert mensen met hersenletsel om te gaan met alle veranderingen waar zij na hun beroerte of ongeval mee te maken krijgen. Hersenz gaat blended behandeling aanbieden via Jouw Omgeving. Nieuw en spannend? Tuurlijk! Ingewikkeld en onbegrijpelijk? Integendeel! Collega Riet Vreeman (REC Teuge/Apeldoorn) vertelt haar verhaal zo beeldend dat het hier een plekje verdient. Een hart onder de riem voor iedereen die zichzelf niet zo digitaal vaardig vindt.

Power

Zo’n 3,5 maand geleden vertelde ik thuis over blended learning, digitaal werken bij Siza Hersenz en dat ik van plan was deel te nemen aan de projectgroep bij Siza Jouw Omgeving vanuit REC Teuge. “Jij?!”, kreeg ik van alle kanten te horen en er ontstond een lachsalvo om mijn digitale vaardigheden. “Mam, je kan nog niet eens normaal whatsappen!”, doelend op mijn wijsvingermanier, wat toch echt niet kon. En al helemaal niet een telefoon in een vrouwenhoesje. Ze gingen ‘klepperdeklep’ geluiden maken en de jongens waren druk op hun mobiele telefoon. Ook hun vrienden lagen in een deuk: “Als er iets misgaat met de pc raak je al in paniek.”

Van cassettebandjes naar snapchattaal

Ik ging terugkatten: “Ik heb in ieder geval geen WhatsApp-nekklachten zoals jullie allemaal!” Ergens hebben ze gelijk. Ik ben wel van de nostalgie, jaren 30 stijl spreekt mij aan, hou van Engelse 19e eeuw kostuumdramafilms, kom uit het tijdperk van cassettebandjes, Swiebertje telefoons met snoeren en heb heel lang zo’n simpele Nokia gehad. En ik vraag snel digitale hulp aan mijn thuisfront. Gelukkig kreeg ik wat bijval van de jongste en sloeg een arm om mij heen: “Ik vind het zo zielig dat jij met allemaal van die ICT nerds zit en jij niets snapt van die snapchattaal.” Ik reageer: “Als ik al zie hoe opa en oma met de digitale wereld stoeien, dan zal ik echt bij moeten blijven.”

Nooit gedacht

Dus ik doe mee en na een eerste telefoongesprek met Sanne, de projectleider die zei: “Juist jou hebben we ook nodig“, stapte ik toch nog met de nodige schroom de projectgroep Jouw Omgeving binnen. Met open armen werd ik door de digitaal wat vaardiger collega’s ontvangen en na drie maanden deelname en al wat geoefend te hebben word ik steeds enthousiaster. Dat had ik nooit gedacht! Wat mooi wat er met Jouw Omgeving allemaal kan. Stiekem gebruik ik de demo omgeving al bij een Hersenz cliënt, die moeilijk kan lezen en schrijven. De voorleesfunctie is zó helpend en de cliënt wordt helemaal blij.

Mijn collega’s uit de projectgroep zijn allemaal bereid te helpen. Toen collega Joni mijn schrikreactie zag bij de opmerking dat wij het aan onze collega’s mogen uitleggen, zei ze direct: “Ik help je.“ “Komt goed”, zeggen Fleur, Stijn, Simon, Sonja en Sanne. Wat een samenwerking!

Cliënten krijgen nóg meer regie

Aan alle collega’s voor wie Jouw Omgeving nog een wat ver-van-mijn-bed-show is, zou ik willen zeggen: Jouw Omgeving is een middel en geen doel op zich. We blijven ‘gewoon’, maar kunnen nu de cliënt op een andere manier bijstaan en behandelen. We worden geen robots! We blijven mens met een digitaal hulpmiddel. Het is een mooi helpend middel, waarbij cliënten nog meer de eigen regie in handen krijgen.

“Kun je het nog volgen, mam? Kan ik helpen?”, vroeg mijn zoon toen ik onlangs thuis oefende. “Hou je vast“, zei ik. ”Ik kan het ZELF!”

Riet Vreeman

Projectgroep van links naar rechts: Joni Luijmes-Nijenhuis, Sonja de Marini, Riet Vreeman, Stijn Wopereis, Fleur Langeweg
(op de foto ontbreken Simon van Exter en Sanne van der Hagen)

← Terug naar blog

Eens van gedachten wisselen?

Genoeg gelezen en geïnteresseerd in wie we zijn?
Wij zien er naar uit u te ontmoeten.

Kom eens op de koffie!